Interview

Галин Попов, адвокат: Бизнесът има нужда от поне половин година, за да се подготви за еврото

  • Законодателството не е прието, има само пожелателни изказвания
  • Опасенията са, че на 28 декември ще се приеме нещо, в сила от 1 януари
  • Работните групи за еврото не заседават

Не само заради неизпълнения до този момент критерий за инфлацията вече се разбра, че България няма как да влезе в еврозоната от 1 януари. Въпреки това търговците, които ще трябва да променят доста неща преди приемането на еврото, са силно притеснени. Причината е, че все още някои основополагащи закони не са приети, има проблеми с проектите им дори, а по различни оценки са нужни поне 3 до 6 и повече месеца, за да се подготвят фирмите. И това може да започне едва, когато вече всичко е ясно като изисквания. По тази тема "Дневник" разговаря с адвокат Галин Попов, председател на Асоциацията на търговците на нехранителни стоки. Тя обединява едни от най-големите представители на пазара с нехранителни стоки в България, които разполагат с над 105 търговски обекта в 13 областни града и над 3 хил. заети.

 

Какви са притесненията на вашите колеги в асоциацията в момента?

 

- Най-голямото притеснение и непосредствен проблем е, че законодателната рамка не е готова. Има само пожелателни изказвания накъде трябва да се върви. Едно-единствено нещо е готово и това е законът за БНБ. Той беше приет и ще влезе в сила към датата на въвеждане на еврото.

 

Бяха създадени работни групи за подпомагане на членството на България в еврозоната, както и координационен съвет. На практика обаче, дори по време на редовното правителство, те не бяха достатъчно активни. А в момента, в тази предизборна ситуация и при служебно правителство нещата трудно ще се придвижат бързо напред.

 

Обществено обсъждане до края на април т.г. имаше и по проекта на Закон за въвеждане на еврото. На 2 май 2024 г. Европейската централна банка излезе със становище по закона за въвеждане на еврото. В него се казва, че в България са преписани няколко евродирективи от 1997-1998 г. и че българският закон за въвеждане на еврото би трябвало да се съобрази с местните условия.

 

Становището на ЕЦБ говори за прибързаност, недообмисляне на детайлите и е показателно за това какво не трябва да се прави.

 

Дайте няколко примера.

 

- За бизнеса е най-важно да има стабилност, прогнозируемост, да е ясно откъде се тръгва и къде се стига. Днес трябва да знаем какво да изпълним утре. Нормативната база трябваше вече да е готова. Ако сега, в края на месец май се реши, че България от 1 януари 2025 г. ще приеме еврото, не се знае при каква нормативна даденост това ще се случи.

 

Закони, които България трябва да приеме преди влизането в еврозоната:

  • Закон за въвеждане на еврото в Република България - в етап обществено обсъждане. При влизането му в сила трябва да се направят промени в 52 закона
  • Закон за Българската народна банка - одобрен, влиза в сила от датата, посочена в решение на Съвета на Европейския съюз за приемането на еврото
  • Изменения в Наредбата на Министерството на финансите, известна като "Наредба 18", която се отнася до изискванията към фискалните устройства
  • Наредба на БНБ за снабдяване и обмяна на евробанкноти и евромонети - предстои

 

 

Колко време трябва на бизнеса приблизително, за да се подготви?

 

- Може би половин година. И това е екстремно къс срок. Ако към днешна дата всичко беше готово, влизането на България в еврозоната на първи януари би било приемливо. Моите опасения са, че на 28 декември ще променят няколко от вече приетите закони и ще кажат от първи януари да се спазват. Нещо подобно вече се случи, когато правителството на Костов приемаше закона за ДДС.

 

Да предположим, че еврото се приеме от 1 януари, а продажбата на стартови пакети с монети и евробанкноти започне 2 седмици преди това, на 15 декември. Има 7-8 почивни дни, знаем как работят институциите в такива периоди, банките затварят около 20 декември и това е последният ден за търговците. Представяте си какво ще се случи на първи януари. Не по вина на търговците - те на практика се явяват клиент на банките и на държавата в този случай. Отделно, още не се знае дали тези стартови пакети с евробанкноти и монети ще бъдат с комисиона, дали ще се купуват или ще се предоставят безплатно. Тези неща не са уточнени.

 

В законопроекта за въвеждане на еврото изрично е записано и че банките трябва да извършат това при стриктно спазване на Know Your Client правилата. Разбира се, така и трябва да бъде. Тези правила включват мерки срещу прането на пари, оръжието, проституцията, трафикът на хора - все неща, срещу които трябва да се борим.

 

Знаете ли обаче как в момента в България се открива сметка на компания, в която има чуждестранно участие и която трябва да смени поради някаква причина своята банка? Ако еврото влезе в сила от първи януари, преди март месец тази фирма нищо няма да може да направи. Банката може да проучва компанията колкото време реши - за такова проучване няма законов срок.

 

Заради много недомислици, ще се създаде напрежение, ще страдат и хората, и бизнесът. Освен това, действията на държавата са насочени само към гражданите. От една страна това е добре, защото например там, където банките нямат офиси, услуги по приемане на еврото ще се предоставят от пощите и др.

 

От друга страна обаче, за бизнесите и дума няма - как да се справят, колко пари трябва да похарчат, за да сменят софтуерите, да пренастроят касовите апарати, да обучат наново персонала, да реорганизират търговските отдели, да променят договори, юридически екипи. Никой от бизнеса не иска пари за тази цел. Което означава, че има подкрепа на този процес. Държавата просто трябва да даде единственото, което бизнесът иска - сигурност, устойчивост. Направете ги тия закони, ползвайте нормален юридически капацитет.

 

А вашата асоциация общува ли с тези работни групи, които са около Министерството на финансите по въвеждането на еврото?

 

- Ами ние сме включени само в една работна група, която е към Министерството на икономиката и Комисията за защита на потребителите. Тя е потребителска работна група. Очаквам да ни включат в още една, която е бизнес насочена, но те нямат заседания в момента.

 

А кога сте ходили последно?

 

- Бяхме включени преди около месец и половина в потребителската група, но оттогава не е имало заседание. Заседания на работните групи предстоят тепърва. Затова ми се струва, че 1 януари става невъзможен срок, дори да изпълним критeрия за инфлацията. Огромната част от бизнеса подкрепя приемането на еврото.

 

И още нещо важно. В проектозакона за въвеждането на еврото е записано, че търговците могат да вдигат цените само по "обективни причини". Но няма дефиниция какво е обективна причина.

 

Ще дам пример с един от членовете на асоциацията. Той казва: "Вдигаме цените малко, с 2-3%. Нашите доставчици ги вдигат много - с 10%". Доставчиците се обосновават с поскъпналата логистика в Европа. Това обективна или субективна причина е? Липсата на дефиниция в закона за това какво е обективна причина за повишаване на цените би могло да доведе до вземане на субективни решения от контролните органи.

 

А не бива да е така. И не трябва фокусът да е там. Опитът показва, че истерията с цените е по-скоро спекулативна. На всички други процеси, които в момента са забатачени, не се обръща внимание. Всъщност това е пазар. Ако едно нещо носи 2.50, най-вероятно каквито и мерки да взимат, цената пак ще стане 2.50. Ако не носи 2.50, може да падне на 1.80 лв.

 

Имайте предвид, че административните санкции, предвидени в законопроекта за въвеждане на еврото, никак не са малки. За физически лица са от 100 до 50 хил. лв., а за юридически лица - от 500 до 100 хил. лева, и това е при първо нарушение. При повторно може да се глобява много тежко. И аз, имайки опит на нашия пазар, доста се притеснявам от административен произвол в тая посока.

 

Въпреки тези неясноти има ли груби изчисления за какви разходи ще трябва да се подготвят фирмите по промяната на всички системи?

 

- Поради липсата на законова база е много трудно да се направи нормална преценка. По груби оценки за големи компании смяната на целия софтуер ще достигне около 3 млн. лв., като това е без да се знае какви промени и в кои данъчни закони ще има.

 

Тук има един друг важен субективен момент. Представете си, че се вземе решение на 1 януари да се приеме еврото и абсолютно всичко - софтуер, касови апарати, връзка с НАП и т. н. - трябва да е готово до 31 декември. Според Вас ще има ли достатъчно програмисти в България, които да изпълнят тази задача в кратки срокове? Те просто ще вдигнат цените си, за да вземат поръчки от плащащите повече. И това "обективно" или "субективно" повишение на цените ще бъде?

 

Както казах в началото, трябва да се създаде такъв процес, при който знаем кога тръгваме и кога стигаме, за да може всичко да се разпредели във времето, да се планира внимателно. Именно поради това нормативната база трябва да е готова възможно най-скоро. Поне проектите за нея да са готови.

 

Не може да не свършиш своята част от работата, а да очакваш другите да свършат тяхната част. Особено когато твоята част от работата е фундаменталната, основополагащата, върху която стъпват всички останали. Не може ти да разполагаш с цялото време на света, а да дадеш на другите 2-3 седмици или 1 месец срок.

 

Не смятам, че всичко ще мине като по вода. Ще има недоразбрали, недоволни. Но ако има достатъчно време да се планира, този който иска да се справи, ще се справи.

Articles sur le même thème

Aucune actualité disponible.

Evénements sur le même thème

Partager cette page Partager sur FacebookPartager sur TwitterPartager sur Linkedin